Kako testirati alternator

Stranica sadržaja

Kasniš na posao. Uskočiš u auto, okreneš ključ i na svoj užas čuješ potpunu tišinu. Vaša beba jednostavno odbija da vergla. Imate sreće ako se auto polako okreće umjesto da potpuno ne upali, ali taj dan nije daleko. Velika je vjerovatnoća da imate slab akumulator ili alternator.

Ako vam automobil polako pali, najvjerovatnije imate loš alternator ili loš akumulator. (Izvor fotografije: tirepros)

Ako se vaš automobil sporo pokreće, odmah riješite problem. Slijedite ovaj vodič o tome kako testirati svoj alternator za manje od 10 minuta kod kuće kako biste osigurali vožnju bez problema.

Ovaj članak će također objasniti kako testirati akumulator automobila jednostavnim alatima. Niste previše u skladu sa vašim automobilom? Evo detaljnog vodiča korak po korak koji je jednostavan za praćenje o tome kako testirati automobilsku bateriju multimetrom.

Kada trebam testirati akumulator i alternator automobila?

Lampica upozorenja na komandnoj tabli je znak da automobil ne dobija dovoljno "soka" za vožnju. (Izvor fotografije: driveaccord)

Ako naiđete na ove probleme, postoji velika vjerovatnoća da akumulator ili alternator vašeg automobila pokvare:

  • Lampica upozorenja na instrument tabli: Obično je ova lampica u obliku baterije, ili u nekim slučajevima označena sa "GEN" (za "generator") ili "ALT" (za "alternator");
  • Prigušena svetla. To je zato što farovi i drugi dijelovi koji koriste struju neće imati dovoljno "soka" za normalno funkcioniranje;
  • Unutrašnja svetla: kontrolna tabla se postepeno gasi dok automobil radi;
  • Neki električni dijelovi ne rade dobro, kao što je klima uređaj.
  • Zvuk radija kroz zvučnike. Ovo je signal da diode alternatora nisu u dobrom stanju i da propuštaju energiju na pogrešnim mjestima.
  • Čujete zvuk cviljenja koji dolazi s prednje strane automobila dok motor radi;
  • Sporo okretanje;
  • Auto neće upaliti uopšte. ups

Prvo biste trebali razumjeti što rade baterija vašeg automobila i alternator kako biste razumjeli zašto slab akumulator ili pokvareni alternator mogu uzrokovati razne probleme.

Čemu služi automobilski akumulator?

Baterija je vitalna komponenta koja napaja vaš automobil. Ne ideš nigde bez toga. Snaga za pokretanje automobila pohranjena je u bateriji i mjeri se naponom. Baterija je potpuno napunjena kada ima 12,6 volti ili više. Kada baterija padne na 12,2 napunjena je samo 50%, a kada je ispod 12 volti baterija je "mrtva" i treba je zamijeniti.

Šta radi alternator?

Alternator proizvodi električnu energiju iz mehaničke energije automobila. Tu struju koristi za pokretanje raznih električnih dijelova kao što su svjetla, klima uređaji,… i za punjenje baterije. Kada čujete da neko govori o "problemu sa sistemom punjenja", govori o alternatoru. Ako alternator dobro radi, životni vijek akumulatora vašeg automobila je maksimiziran. Ako je prenapunjena ili nedovoljno napunjena, vijek trajanja baterije će se skratiti.

Alternator proizvodi struju za punjenje baterije i pokretanje električnih dodataka automobila. (Izvor fotografije: otodriver)

Hoće li auto raditi sa lošim alternatorom?

Tehnički, automobil i dalje može da radi, ali samo nakratko, jer koristi isključivo energiju pohranjenu u bateriji. Na struju koristi i gomila drugih autodijelova: farovi, kočiona svjetla, unutrašnja svjetla, upravljačka jedinica motora (ECU)…

Dakle, ukratko, odgovor je ne. Jer automobil sa malom električnom snagom nema dovoljno "hrane" da nahrani mnoge potrebne komponente za funkcioniranje kako bi ga pokrenuo. Ako se ovaj problem sa alternatorom manifestira na putu, posebno tokom duge vožnje, vaša sigurnost je izgubljena. Trebali biste testirati alternator i akumulator u redovnim intervalima, recimo svakih 4-6 mjeseci.

Kako testirati alternator multimetrom

Multimetar je alat koji mjeri niz različitih električnih svojstava, uključujući napon, struju i otpor. Također možete koristiti multimetar za testiranje akumulatora automobila jer može mjeriti koliko napona drži akumulator automobila ili koliko je baterija potpuno napunjena.

Prvo provjerite bateriju

Ako se sporo okretanje događa samo ujutro, vjerovatno je problem s baterijom. Da biste testirali alternator, prvo morate testirati bateriju. To je zato što baterija napaja automobil; kada auto radi, alternator se okreće i ova rotacija održava bateriju napunjenu. Ako je baterija preslaba, neće upaliti automobil i stoga će svako naknadno testiranje alternatora biti beskorisno.

1. Ugasite auto na najmanje jedan sat

Zbog načina na koji se baterija prazni, važno je ostaviti automobil da odstoji najmanje sat vremena ili preko noći prije testiranja akumulatora sa multimetrom. Ako je automobil u pokretu kada se baterija testira, punjenje iz alternatora sa napajanjem, koji je komponenta koja proizvodi električnu energiju i puni bateriju, utjecat će na 'pravo' očitavanje multimetra. Ako je automobil nedavno vožen, baterija će vjerovatno proizvesti veći lažni broj na multimetru, stoga je netačan.

2. Pripremite multimetar

Postavite bateriju, koja se često nalazi u motornom prostoru ispod haube, na jednu stranu motora. Morate postaviti multimetar na određeni raspon tako da može mjeriti unutar tog raspona svaki put kada ga koristite za testiranje nečega.

Postavite svoj multimetar na 20 DC napon, što će vam omogućiti da precizno izmjerite bateriju koja ima između 0 i 20 volti. Uradite to okretanjem dugmeta na 20 u opsegu "DCV" (napon jednosmerne struje). Ponekad je to označeno slovom "V" sa punom linijom iznad crtice na desnoj strani. Multimetar bi trebao očitati 0,00.

Multimetar mjeri koliko volti baterija pohranjuje. (Izvor fotografije: carttraction)

3. Spojite multimetar na bateriju i očitajte rezultate

Povežite multimetar sa baterijom tako što ćete crvenu (pozitivnu, označenu „+”) sondu merača dodirnuti na crveni (pozitivni) terminal baterije i crnu (negativnu, označenu „-”) sondu merača na crnu (negativni) terminal baterije.

Potpuno napunjena baterija treba da ima 12,6 volti ili više. Na 12,2 volti napunjen je samo 50%, a ispod 12 volti baterija je "mrtva" i treba je zamijeniti. Akumulator će možda trebati napuniti ili zamijeniti prije testiranja alternatora. Zatim ponovo testirajte bateriju multimetrom.

unkcionalna baterija treba da ima najmanje 12,6 volti. (Izvor fotografije: pixabay)

Nakon što je test baterije obavljen, izvršimo test alternatora.

Testirajte alternator multimetrom

Ako je akumulator u dobrom stanju i problem zastoja se javlja dok automobil radi, odnosno kada je motor vruć, krivac bi mogao biti alternator.

Da biste testirali alternator multimetrom, ostavite motor da radi, ugasite sva svjetla, uključujući kontrolnu ploču i sve dodatke kao što su stereo uređaji koji mogu koristiti struju. Izvršite isti test baterije iznad sa multimetrom. Zdrav alternator bi trebao proizvoditi između 13,1 V i 14,6 V pri normalnoj brzini u praznom hodu. Očitavanje izvan ovog raspona znači da je vaš automobil nedovoljno ili prenapunjen, što je nezdravo za bateriju i vaše vozilo.

Kako testirati alternator voltmetrom

Voltmetar možete kupiti za manje od 15 dolara na Amazonu ili bilo kojoj prodavnici autodijelova. Postoje skuplje opcije, ali ne brinite, jeftinije će isto tako dobro uraditi sve što vam je potrebno. Voltmetar i multimetar su pristupačni i praktični alati za samoodržavanje.

1. Pripremite voltmetar

Slično s multimetrom, postavite voltmetar na "DCV" (napon jednosmjerne struje). Voltmetar bi trebao očitati 0,00 volti.

Povežite pozitivne (označene "+") i negativne (označene "-") vod voltmetra na odgovarajuće pozitivne i negativne terminale baterije.

2. Izmjerite "napon praznog hoda" alternatora

Neka pomoćnik pokrene motor i držite okretaje motora na oko 1500, što je malo iznad broja okretaja u praznom hodu. Ovo će pokrenuti alternator. RPM označava broj okretaja u minuti i mjeri brzinu kojom se motor okreće. Pustite motor da radi neko vrijeme dok isključite svu dodatnu opremu koja može trošiti struju.

Ovaj put baterija bi trebala dati veće očitanje nego prije sa ugašenim motorom, za 0,5 do 2,0 volta. To jest, ako je vaša baterija potpuno napunjena, sada bi trebala očitati između 13,1 i 14,6 volti. Ako napon padne ili se ne promijeni dok motor radi, vaš alternator ne puni pravilno bateriju.

Ako se poveća za više od 2,0 volta, alternator prepunjava bateriju. Ako se poveća za manje od 0,5 volti, alternator je nedovoljno napunjen.

Za testiranje alternatora provjerite povećanje napona kada motor radi u praznom hodu. (Izvor fotografije: vroomly)

3. Izmjerite "napon opterećenja" alternatora

Sada je vrijeme da testirate alternator kako biste vidjeli da li će ispravno raditi pod intenzivnom upotrebom.

Neka vaš asistent održava motor na 2000 o/min. Uključite svu dodatnu opremu, uključujući farove, unutrašnja svjetla, radio, brisače… i ponovo spojite voltmetar. Ako očitava 13,0 volti ili više, alternator je dovoljno jak. Sve niže od 13.0 signalizira neispravan alternator.

Šta bi još moglo biti pogrešno ako auto ne pali?

Ako nije u pitanju baterija ili alternator, dva najvjerovatnija uzroka, problem bi mogao biti u starteru automobila. Pogledajte ove jednostavne trikove za rješavanje problema kako biste se riješili lošeg pokretača.

Ako se vaš automobil sporo pali ili uopće neće upaliti, provjerite akumulator i alternator jer su oni najvjerovatniji krivci. Još bolje, nemojte ga napuštati dok ne naiđete na zastoje u paljenju ili zastoje u paljenju: morate redovno provjeravati ova dva kritična dijela ili ćete zakasniti na posao ili na sred puta.

Važno je obratiti pažnju na ono što vam automobil pokušava reći. Svi čudni simptomi vjerovatno ukazuju na kvar negdje i treba ih odmah riješiti. Ne ostavljajte to dok ne bude prekasno. Posjetite naše sveobuhvatne vodiče i savjete za jednostavno DIY održavanje kako biste osigurali da vaša beba dobije odgovarajuću njegu koju zaslužuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *